Trygve Skaug dedikerer sang til SnakkOmPsyken.no

– Det handler om å prate med noen når du trenger det, sier Trygve Skaug. Den populære og kjære artisten har skrevet låten «Ankeret» og dedikert låten til SnakkOmMobbing.no. – Fordi det er så viktig, sier Skaug, som også er med på denne sesongens «Hver gang vi møtes» og hvor første program blir vist nå til helgen.

Det er ganske viktig at du finner noen du kan prate med når det trengs. Tenker du at selv om du har noen i livet ditt, men at dette kan du ikke prate med vedkommende om, da må du i hvert fall prate med noen om det. Det er kjempeviktig, fremholder Skaug på spørsmålet om at han valgte å skrive denne låten.

– Denne låten er en utrolig flott gave, og et godt virkemiddel for å fortelle de vi ønsker å nå med budskapet om at vi finnes, og at vi sitter klare til å ta imot chatsamtalen fra barn og unge som har behov for å ha noen å snakke med. Det ligger mye god hjelp i det å kunne prate med noen om det man sliter med, sier Anette Gausdal, virksomhetsleder for Blå Kors Chat-senter hvor SnakkOmPsyken.no er et av tilbudene.

– Det varmer å få en slik gave. Vi er opptatt av å redde liv, å forebygge og sikre at barn og unge kan få en god oppvekst. Det at en så kjent og kjær artist som Trygve Skaug lager denne låten for å nå ut til barn og unge om at det finnes et tilbud de kan benytte når livet blir vanskelig og det er behov for å snakke med noen, sier Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand.

– Trygve Skaug har gitt oss en tekst og en melodi som kan være med på å redde og å hjelpe enda flere, sier Anette Gausdal.

– Jeg har alltid hatt tro på at dersom vi låtskrivere kan lage noe som kan hjelpe folk å prate sammen, å få delt og få satt ord på ting, så kan det være bra. Kan sangen bidra til at den stikker hull på byllen, så får det vonde renne ut, sier Skaug.

Han lanserte låten fredag forrige uke, og allerede har han fått flere tilbakemeldinger om at låten har bidradd til akkurat det. 

Alle ønsker jo å bli sett og hørt, og kan låten bidra til å sette ord på det flere kan slite med, er jo det fint.

Trygve Skaug

– Kan man som ung klare å gripe fatt i det man sliter med, så slipper man mange «følgefeil» senere i livet. Da er det jo fint at det finnes et tilbud som SnakkOmPsyken.no hvor chattene betjenes av fagpersonell. Man chatter anonymt, og det kan bidra til en god prosess, å fortelle andre om hva man sliter med, slik at man kan komme videre i livet og har fått hjelp til å legge av det som er vondt og vanskelig, fortsetter Skaug.

– Jeg skulle ønsker det fantes et slikt tilbud som SnakkOmPsyken.no da jeg selv vokste opp. Vi hadde hatt det så mye bedre, alle sammen, egentlig, sier Skaug. 

– Og hvem har ikke opplevd at man som ung snakket med noen om det man slet med, og så fungerte det kanskje ikke. Da var det lett å ikke snakke med noen andre om det samme. Budskapet må være at dersom det ikke fungerer med den første, må man snakke med en til, sier Skaug.

– Hos SnakkOmPsyken.no blir man møtt med forståelse, uten fordømmelse og uten alle spørsmål som gjør at du kjenner på skyld og skam for å ha de følelsene du har, sier Skaug, og henviser til et av versene i låten «Ankeret»:

da kan du si det til meg
så skal jeg ta det ifra deg
og jeg kan holde det tett
for jeg skal holde det her
det tar den tida det tar
ingen spørsmålstegn og ikkeno svar
for akkurat nå er det mere enn nok
at du kjenner hvor ankeret er

Trygve Skaug møtte chat-vertene på SnakkOmPsyken.no over Teams-møte

Fakta om Trygve Skaug:
Trygve Skaug (født i 1985) er en norsk låtskriver, musiker og poet. Han har gitt ut fire soloalbum og syv diktsamlinger og har i tillegg vært låtskriver og vokalist i bandet St. Morritz siden oppstarten i 2006.

I 2020 ga han ut sin syvende diktsamling, Hjemmekamp, og sitt fjerde album Sanger du skal få når jeg våkner. Han ble nominert til Spellemannprisen 2017 i klassen «Viser» for Sanger du skal få når jeg våkner.

Skaug og familien er bosatt i Ørje. Skaug er mest kjent for å være låtskriver og vokalist i bandet St. Morritz. 

Skaug er i disse dager aktuell med låten «Ankeret», og er med i denne sesongens programserie «Hver gang vi møtes», på TV2.

Dette er hele teksten til «Ankeret»:

Ankeret
(T/m: T. Skaug)

Så kom uværet du veit var på vei
det bare brøyter seg plass uten å spørre
en sånn dag som er like stygg inni som utapå
pipler inn vann ifra alle kanter
og trykket blir større og større
ingenting hindrer at demningen ryker nå

men når det tvinger seg fram
når det du senka blir skylt opp på land

da kan du si det til meg
så skal jeg ta det ifra deg
jeg kan holde det tett
for jeg skal holde det her
det tar den tida det tar
ingen spørsmålstegn og ikkeno svar
for akkurat nå er det mere enn nok
at du kjenner hvor ankeret er

hvem av oss er det som klarer å se 
gjennom grumset her inne på grunna
hvor finnes det tid til å stå til det legger seg litt
alt går i loop 
og for hver runde rundt
blir du mere og mere forvirra
ingen vei utenom
her blir alt svart eller hvitt

og når det tvinger seg fram
når det du senka blir skylt opp på land

da kan du si det til meg
så skal jeg ta det ifra deg
og jeg kan holde det tett
for jeg skal holde det her
det tar den tida det tar
ingen spørsmålstegn og ikkeno svar
for akkurat nå er det mere enn nok
at du kjenner hvor ankeret er

så slipper helvetet løs
svart svart himmel som sluker opp sola
når vrakgods blir knust imot fjell
når røttene røskes opp av jorda

da kan du si det til meg
så skal jeg ta det ifra deg
jeg kan holde det tett
for jeg skal holde det her
det tar den tida det tar
ingen spørsmålstegn og ikkeno svar
for akkurat nå er det mere enn nok
at du kjenner hvor ankeret er